Uitgeverij De Draak - Nieuws - 2

Logo De Draak
Terug naar de startpagina...

Archief - Pagina 2

En het woord aan het licht gehangen

20/09/2016 - Op 9 september bracht Gaby Desmyter, dorpsdichter in het Oost-Vlaamse Lierde, zijn lang verwachte nieuwe bundel uit. In "En het woord aan het licht gehangen" combineert hij zijn verrassende poëzie met soms al even verrassende foto's die hij in zijn dorp en (heel) ver daarbuiten maakt. Columnist-dichter Karel Mortier schrijft over het werk van Desmyter: "We vermeien ons in zijn woordkeuze, zoeken tussen de lijnen naar wat hij ons vertellen wil, om via beeld en ritme te komen tot een gedicht, dat persoonlijk is maar dan ook geladen met een poëzie die ongewoon sterk is.

Orgels in het Pajottenland

20/09/2016 - Ghislain Potvlieghe schreef met "Orgels in het Pajottenland" een 328 blz. dikke uitgave waarin hij een veertigtal orgels in de streek uitgebreid bespreekt en illustreert. Namen van bouwers als Anneessens, Loret, Van Peteghem en Le Royer zijn wereldberoemd in de orgelwereld, en in het Pajottenland zijn hun werken zomaar te vinden in kleine en grote kerken. Potvlieghe legt voor het eerste verbanden tussen verschillende kerken en orgels in het Pajottenland, hun bouwers en meubelmakers. Hij komt daarbij tot ontdekkingen waarvoor in een aantal gevallen het woord primeur niet overdreven is. Bij het boek hoort een niet afzonderlijk verkrijgbare cd, opgenomen in augustus 2016 op vier van de best bewaarde orgels in de regio.

Joeri Cools

20/09/2016 - Het schokkende levensverhaal van Joeri Cools, "Ooit wordt het beter" verschijnt half oktober. Zijn kinderjaren in het Oost-Vlaanderen van 30-35 jaar geleden lezen als een horrorverhaal. Moeder en stiefvader leerden elkaar kennen in een instelling voor onhandelbare jongeren. Hun eigen drie kinderen gebruiken ze vooral om de sociale voorzieningen uit te buiten. De kleine Joeri wordt in een bui van razernij voor adoptie afgestaan en beleeft een korte gelukkige periode. Door een van de laatste exploten van een beruchte onderzoeksrechter belandt hij echter opnieuw in de klauwen van zijn stiefvader en biologische moeder, die de drie kinderen verwaarlozen, genadeloos straffen, mishandelen, misbruikenŠ Joeri's oudere broer onderdeemt al op 12-jarige leeftijd een eerste zelfmoordpoging, zijn zus gaat dezelfde weg op als haar moeder. Hijzelf is de enige die sterk genoeg blijkt om zich hieruit te verheffen. Hij ontworstelt zich aan de greep van zijn ouders, begint een taxibedrijf en ontpopt zich tot bedenker van Libidus, een bijzonder bier met een happy ending - helemaal in de lijn van zijn levensfilosofie.

15/06/2016 - Ghislain Potvlieghe, auteur van de reeds enige tijd uitverkochte biografische schetsen van de Veurnse schilder Georges Tahon, beleeft productieve tijden. Zijn monumentale biografie (meer dan 400 blz.) over de Brusselse schilder Louis Baretta wordt heruitgegeven. De heruitgave wordt eind september voorgesteld maar voordelig intekenen kan nu al via deze link: http://www.boekanierwinkel.be/kunst/kunstschilder-louis-baretta

Hetzelfde - voordelig intekenen - kan voor het boek over de historische orgels van het Pajottenland, dé specialisatie van Potvlieghe, dat normaliter eveneens in september verschijnt. We kunnen nu al verklappen dat er revelaties in staan over enkele kerken van de regio! Intekenlink: http://www.boekanierwinkel.be/streekboeken/orgels-in-het-pajottenland

10/03/2016 - In het najaar van 2016 brengt uitgeverij De Draak onder de naam "Klapzoen" nieuw werk uit van Geert Vanhassel, gewezen stadsdichter van Halle. Samen met het Anemos saxofoonkwartet en fotograaf Thierry Van Vreckem stelt hij een unieke gedichtenbundel met cd samen. Oorlog, afscheid, liefde… Geert Vanhassel schreef erover, de muzikanten van Anemos kozen er muziek bij, Thierry Van Vreckem maakte overal waar hij komt bijpassende beelden. Boek en cd, niet afzonderlijk verkrijgbaar, alleen via de webwinkel van De Draak, in de boekhandel en bij de podiumvoorstellingen waarmee Vanhassel & Anemos LATER IN 2017 toeren in Vlaanderen en Nederland. Hou deze website in de gaten om als eerste uw exemplaar te kunnen reserveren!

10/03/2016 - De stad Geraardsbergen kocht in februari een groot aantal exemplaren van de dichtbundel "Spiegels" van stadgenote Marleen De Smet. De bundel werd in september 2013 uitgebracht en is reeds zijn tweede druk toe. Het is een verzameling gedichten die Marleen De Smet schreef bij werken van een twintigtal Geraardsbergse schilders. De stad zal de bundels in de loop van 2016 cadeau doen aan jubilarissen, samen met een origineel kunstwerk van een Geraardsbergse keramist.

06/12/2015 - John van Elk (links) stelde eind november onder ruime belangstelling zijn boek "De Toonaangever" voor in 's werelds mooiste boekhandel, Dominicanen in Maastricht, de stad waar Toon Hermans zelf zowat tien jaar woonde. (Foto: Paul Wauterecht)

1  2
Terug naar de startpagina...